Ventifoil-systeem op de MV Ankie

Van Dam Shipping installeert nieuwste Ventifoil-systeem van eConowind BV

Jan van Dam heeft een contract getekend voor de installatie van een door eConowind geleverd wind ondersteund voortstuwingssysteem op het 3.600 DWT general cargo schip de MV Ankie.

Voor eConowind BV, gevestigd in Groningen, is het de eerste commerciële bestelling van hun Ventifoil-systeem dat eerder dit jaar met succes proefvaarten op zee heeft voltooid. Het wind-assist-systeem is in de afgelopen drie jaar ontwikkeld, ondersteund door een door de EU gesteunde subsidie ​​en deze eerste installatie markeert een belangrijke mijlpaal voor het bedrijf bij het brengen van hun technologie naar een scheepvaartmarkt die graag geloofwaardige oplossingen voor decarbonisatie wil implementeren.

“We zoeken ‘Econologie’ voor de scheepvaart: goed voor de ecologie, maar moet zuinig zijn als goed. Na een aantal jaren van ontwikkeling en testen zijn we erg blij om deze volgende grote stap te zetten: een eerste commerciële installatie om te laten zien dat energiebesparing en uitstoot tegelijkertijd geld kunnen besparen. We hebben er alle vertrouwen in dat zo’n innovatief bedrijf als van Dam Shipping erin zal slagen om het maximale uit het systeem te halen en we zijn erg enthousiast om de resultaten in de komende maanden te delen.” aldus Frank Nieuwenhuis, CEO van eConowind.

De modulaire Ventifoil-units hebben de vorm van een niet-roterende vleugel met ventilatieopeningen en een interne ventilator die grenslaagzuiging gebruiken voor maximaal effect. Deze installatie zal twee vleugels van 10 meter lang hebben, samen met twee verlengingen van zes meter die een aanzienlijke kracht zullen genereren, waardoor het vaartuig het motorvermogen kan verminderen en zo energie kan besparen.
‘We verwachten dat de verlaging van de brandstofkosten over een periode van ca. drie jaar zullen de kosten van het systeem evenaren en daarmee onze droom vervullen om de wind weer te gebruiken in de moderne scheepvaart, waar 40 jaar aan gewerkt is.’ aldus een opgetogen Jan van Dam, eigenaar van Van Dam Shipping

Van Dam Shipping zal deelnemen aan het verder testen van het concept in het nieuwe, door de EU, door Interreg gesteunde, onderzoeksprogramma Wind-Assist Ship Propulsion (WASP), dat vanaf oktober het praktische gebruik van windondersteunde systemen in de dagelijkse operatie en in de praktijk zal bestuderen. besparingen over een langere periode.

Zowel eConowind als van Dam Shipping zijn ervan overtuigd dat de Ventifoils aanzienlijke besparingen zullen opleveren en dus een belangrijke oplossing zullen zijn om de scheepvaart te helpen de decarbonisatiedoelstellingen van de IMO voor 2030 en 2050 te bereiken.